Pamiętaj- zieloną herbatę zawsze parzymy w 60-80 stopniach Celsjusza!

Dlaczego zielona herbata stała się tak popularnym, w ostatnich czasach, przedmiotem badań? Co sprawia, że tak wiele osób ją pije?

Poniższy artykuł przedstawia kilka ciekawych faktów na temat niezwykłych właściwości zielonej herbaty.

Sposób parzenia zielonej herbaty jest ważny, aby w pełni zachować jej dobroczynny charakter:

  • wystarczy jedna mała łyżeczka zielonej herbaty (około 2 g)
  • aby napar zachował najlepsze właściwości smakowe i unikalny aromat należy zaparzyć ZH w ogrzanym wrzącą wodą, a następnie do sucha wytartym porcelanowym czajniczku używając miękkiej wody.
  • są dwie metody osiągnięcia pożądanej temperatury (60-80°C): pierwsza z nich to po prostu użycie odpowiedniego termometru i mieszanie z zimną wodą, druga opiera się na spostrzeżeniu, że w temperaturze pokojowej wrząca woda po 3-4minutach ma 90stopni, a po 12-14minuta spada do 75.
  • krótkie parzenie (około 3 minut) powoduje, że napar jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia daje nam napar o działaniu relaksującym (dlatego jest on znacznie bardziej ceniony niż ten z pierwszego parzenia).
  • zielona herbata pozwala na dwu a nawet trzykrotnie parzenie. Jeżeli zamierzamy zaparzać herbatę kilkakrotnie- pierwsze parzenie powinno być krótkie.
  • najlepszą temperaturą spożywania zielonej herbaty jest 60-65°C

Co ciekawe…

…według chińskich znawców po pierwszym zaparzeniu (w temperaturze ok. 90 stopni) herbatę należy wylać, i wypić dopiero drugą, parzoną w temperaturze około 60-85 stopni. Mówi się bowiem, że pierwsze zaparzenie obmywa liście z wszelkich toksyn, które się z nich wydobywają lub znajdują na ich powierzchni.

Warto również zauważyć, że na Dalekim Wschodzie zwyczajowo spożywana jest herbata po 2–3-krotnym parzeniu ekstraktu, bardzo delikatna. W naszym kraju często ekstrakt jest bardzo mocny.

Właściwości zielonej herbaty:

Jej lecznicze właściwości przypisuje się głównie zdolnościom do unieczynniania wolnych rodników tlenowych, które powstają w każdym organizmie człowieka. Działają one niszcząco na lipidy, białka i kwasy nukleinowe. Dlatego jest ona cennym antyoksydantem, a ponadto sugeruje się, że:

  • Zawiera witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki
  • Zawiera dużo bioflawonoidów, przez co zapobiega i hamuje rozwój nowotworów np. raka skóry, żołądka, pęcherza
  • Posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe- pobudza układ odpornościowy
  • Hamuje próchnicę zębów
  • Przeciwdziała wszelkim stresom
  • Chroni przed zawałem serca
  • Pomaga przy nadciśnieniu tętniczym, obniżając je
  • Posiada właściwości przeciwwrzodowe, regulując nadkwaśność żołądka
  • Oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn
  • Jej chłodnego naparu używa się do przemywania przy zapaleniu spojówek oraz powiek
  • Szczególnie polecana jest palaczom, ponieważ częściowo neutralizuje toksyczne substancje zawarte w dymie papierosowym
  • Obniża cholesterol

Co ciekawe w medycynie chińskiej zielona herbata jest wielkim klasykiem. Od ponad tysiąca lat Chińczycy używają jej do leczenia ospałości, bólów głowy, zaburzeń trawiennych, kłopotów ze wzrokiem (nieostre widzenie), zatruć alkoholowych i rozstrojów żołądka. Zielona herbata pojawiając się po raz pierwszy, w połowie XVII wieku, w Europie początkowo dostępna była przede wszystkim w aptekach, jako środek przeciwko rozstrojowi żołądka, wzdęciom oraz jako lek przeciwgośćcowy (ze źródła: herbatazielona.eulotka.pl, naturaherbaty.pl).

Wiele badań wykazało jej korzystne właściwości, głównie ze względu na obecność dużej ilości pozytywnego związku- galusanu epigalokatechiny (EGCG):

  • regularne spożywanie dobrze przygotowanego naparu z herbaty może ograniczyć rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego, układu nerwowego i nowotworów oraz zapobiegać otyłości (GELEIJNSE i IN.1999, NAKACHI i IN. 2000, KHOKHAR i MAGNUSDOTTIR 2002).
  • najsilniejsze działania wykazują galusan epigalokatechiny (EGCG) i galusan epikatechiny (ECG), a mniejsze– w kolejności – epigalokatechina (EGC), epikatechina (EC), katechina i kwas galusowy (KHOKHAR i MAGNUSDOTTIR 2002, GRAMZA i IN. 2005).
  • badania przeprowadzone u 512 pacjentów> 30 rż. dowiodły, że picie > 2 filiżanek dziennie ZH zmniejszyło ryzyko występowania miażdżycy tętnic wieńcowych (Sasazuki S, Kodama H, Yoshimasu K et al. Relation between green tea consumption and the severity of coronary atherosclerosis among Japanese men and women. Ann Epidemiol,2000; 10: 401–408).
  • badania przekrojowe obejmujące 5910 kobiet w wieku > 40 lat w Japonii wykazały, że u kobiet niepijących ZH częstość występowania udaru mózgu była 10-krotnie wyższa w porównaniu z kobietami spożywającymi > 3 filiżanek tego naparu dziennie (Sato Y, Nakatsuka H, Watanabe T et al. Possible contribution of green tea drinking habits to the prevention of stroke. Tohoku J Exp Med, 1989; 157: 337–343).
  • w badaniach u 1507 osób z Tajwanu w wieku > 20 lat wykazano, że u osób pijących ZH ryzyko nadciśnienia występowało od 46% (2–3 filiżanki dziennie) do 65% (> 3 filiżanek dziennie) rzadziej niż u osób niespożywających herbaty (Yang YC, Lu FH, Wu JS et al. The protective effect of habitual tea consumption on hypertension. Arch Intern Med, 2004; 164:1534–1540).
  • w badaniach populacyjnych, obejmujących łącznie ponad 80 000 mieszkańców krajów azjatyckich i europejskich, stwierdzono zmniejszenie częstotliwości występowania blaszek miażdżycowych i redukcję ryzyka występowania nadciśnienia tętniczego oraz udaru mózgu, związane z regularnym piciem ZH.

Z większości badań wynika, że w celu uzyskania pozytywnego działania profilaktyczno-leczniczego należy pić codziennie przynajmniej 3 filiżanki naparu z zielonej herbaty.

(Turek, Kozińska, Drygas Zielona herbata jako czynnik protekcyjny w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób serca i naczyń, Kardiologia Polska 2012; 70, 8: 848–852).

Jednak ciągle jeszcze Food and Drug Administration (FDA) nie zarejestrowała preparatów zielonej herbaty, jako produktów leczniczych, chociaż rośnie liczba badań, głównie eksperymentalnych, na temat potencjalnych korzyści zdrowotnych.

Należy również pamiętać, że nie powinny spożywać mocnych naparów ZH kobiety w ciąży (liczne sprzeczne wyniki badań) oraz osoby leczone preparatem Velcade (chorujące na szpiczaka mnogiego). Warto także wspomnieć, iż duża ilość mocnej zielonej herbaty wypijana w ciągu dnia może objawiać się bólami w klatce piersiowej, tachykardią, kołataniem serca, bólami i zawrotami głowy, pobudzeniem, częstomoczem, zaburzeniami snu, utratą apetytu, mdłościami, biegunkami lub zaparciami (Dąbrowski R., Zielona herbata — uwaga na objawy ze strony układu sercowo− naczyniowego, Kardiologia Polska 2012; 70, 11: 1210).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s